Knoeien met kip en kreeft

Kip met rivierkreeft in tomatensaus (hoofdgerecht voor 4 personen).

 

Zo’n twintig jaar geleden bivakkeerde ik ‘s zomers aan de Franse rivier de Lot, precies daar waar ze de overrompelende grens tussen de departementen Cantal en Aveyron vormt. Het was een warme zomer met aan het eind van bijna iedere dag onweersbuien, die boven het water aan kwamen donderen. Op de vlucht voor een van die buien raakten we verzeild in ’n klein naburig restaurant, decennialang door dezelfde familie gerund.

Traditioneel werd er tijdens het zomerseizoen iedere vrijdagavond poulet aux écrevisses geserveerd: kip en rivierkreeft, samen gedrenkt in een hartige tomatensaus. Vanzelfsprekend bestelden we dat en we aten terwijl in de vallei op de achtergrond de bliksem tekeerging. Het is een gerecht dat me niet alleen vanwege dat spectaculaire uitzicht is bijgebleven. Kip mag je kluiven en bij rivierkreeftjes moét je wel je handen gebruiken, maar hier zorgde de saus voor nóg een knoei-dimensie. Al gauw was duidelijk dat het zinloos was al te keurige tafelmanieren na te streven, want de tomatensaus maakte het volstrekt onmogelijk de kreeftjes en kip op een onberispelijke manier te verorberen. Dus: doe niet moeilijk over vlekken in het tafelkleed, vettige vingers en besmeurde mondhoeken. Knoop een servet voor, eet met je handen en smul!

 

Bereiding:

Verhit de boter in een royale braadpan. Braad de drummets in ongeveer 20 minuten aan, tot ze gaar- en aan alle kanten mooi bruin gekleurd zijn. Haal de kip uit de pan en leeg er het blikje ansjovis in. Voeg de sjalotten toe en laat ze 3 minuten fruiten. Doe paprika, wortel, bleekselderij en knoflook erbij. Roer regelmatig om en laat 5 minuten goed doorbakken. Nu mogen de tomaten in de pan. Paprikapoeder zorgt voor wat pit. Ikzelf mag ook graag kwistig met chilivlokken strooien, maar dat wordt me niet altijd in dank afgenomen. Pas daar dus mee op… Draai het vuur laag en laat ongeveer 8 minuten zachtjes pruttelen. Leg vervolgens de kipdrummets en rivierkreeftjes in de saus. Roer alles voorzichtig door elkaar: het is zonde om die mooie écrevisses te beschadigen. Voorkom dat de saus kookt, maar zorg dat kip en kreeft goed opgewarmd raken. Garneer met peterselie, serveer met goed stokbrood en drink er gekoelde Beaujolais bij.

 

Ingrediënten:

600gr kipdrummets

800gr rivierkreeftjes, voorgekookt

50gr roomboter

1kg tomaten, gezeefd

4 sjalotten, fijngehakt

1 puntpaprika, fijngesneden

1 wortel in dunne plakjes

2 bleekselderijstengels in maantjes

2 knoflooktenen, fijngesneden

1 blikje ansjovis in olie

1 theelepel paprikapoeder

1 snuf chilivlokken