Eten en drinken voor weinig

Thuis lekker eten hoeft niet duur te zijn. Simpel te bereiden gerechten kun je zonder bijzondere kookkunsten makkelijk naar een hoger plan tillen, door ze af te maken met iets dat vaak kant en klaar gekocht wordt, maar wat zelfgemaakt veel beter smaakt- en smoelt!

Ook wijn hoeft niet per sé veel te kosten. Het is zaak bij ieder gerecht een goed passende fles te kiezen, zodat het eten nóg beter smaakt en het bescheiden prijsje van de wijn zichzelf niet kenbaar maakt.

Hieronder beschrijf ik vijf eenvoudige recepten -twee met vlees, twee met vis en één vegetarisch- waarbij we zakjes, potjes en blikjes zoveel mogelijk vermijden. Alle vijf zijn het zeer smakelijke en zelfs wat feestelijke gerechten, die de bankrekening niet plunderen en geen uren bereidingstijd kosten.

 

 

Babi pangang

 

Een van mijn favoriete gerechten uit de Chinese keuken is babi pangang: varkensvlees in zoetzure saus. Laat je niet verleiden tot het kopen van onnodige van zakjes kruiden of potjes saus. Want het geheim zit ‘m in de bereiding van het vlees en de saus is op z’n allerlekkerst wanneer je ‘m helemaal zelf maakt. Marineer repen varkenshaas in ketjap, gember, knoflook en olijfolie. Bak ze tot ze een mooie kleur hebben. Voor de saus snij je knoflook, ui en paprika fijn en dit alles bak je zachtjes tot er een pittige geur uit de pan opstijgt. Voeg een paar lepels tomatenpuree toe, wacht twee minuten en doe er dan een kwart liter bouillon, theelepeltjes gember, sambal en bruine suiker plus een scheutje azijn bij. Roer alles goed door en laat een kwartiertje pruttelen, waarna je de varkenshaas toevoegt en doorwarmt. Rijst of noedels zijn perfect bij babi pangang.

 

Het is een geschikte dis om rosé bij te drinken. Gall & Gall verkoopt voor €6,99 een Chileen die uitstekend past bij allerlei Aziatische gerechten: La Palma, van wijndomein Vina la Rosa. Het is een droge, fruitige wijn die zonder veel moeite standhoudt bij volle, spicy gerechten en daar ook een frisse noot aan toevoegt.

 

 

Caesar Salad met chili-knoflookcroutons en ansjovisdressing

 

Op het klassieke thema van Caesar Salad wordt enorm gevarieerd. Consensus over wat er wel en niet in hoort is er nauwelijks. Ik hou ‘m redelijk simpel, zodat de smaakcontrasten in deze fantastische salade optimaal naar voren komen. Maak croutons van oud brood of stokbrood, door er dobbelstenen van te snijden en die zachtjes te bakken in olijfolie, waar je wat chilivlokken aan hebt toegevoegd en knoflook in hebt uitgeperst. Zodra ze donker kleuren, leg je ze op bakpapier een kwartiertje in de oven om te drogen. Bak stukjes kipfilet met wat peper en zout goed gaar. Bereid ondertussen de dressing. Gebruik een staafmixer om ansjovis samen met wat mayonaise en geraspte Parmezaanse kaas tot een fijn mengsel te maken. Kook eieren hard en pel ze. Meng de bladeren van Little Gem slakropjes met de ansjovisdressing, de kip en de croutons. Leg er de eieren in kwarten op en garneer met bieslook. Smullen!

 

De sardines in de dressing doen verlangen naar een ziltige wijn, die de vis steunt maar niet al te zeer benadrukt. Albert Heijn biedt voor €5,79 een meer dan redelijke Muscadet Sè­vre et Mai­ne aan, van het Do­mai­ne des No­ël­les. Deze wijn uit het westen van het Franse Loire-gebied, droog en strak, is niet alleen van nature een vriend van (bijna) alles uit de zee, maar ook van bijvoorbeeld licht bittere sla zoals de in dit recept gebruikte Little Gem.

 

 

Ragout van paddenstoelen

 

Mocht ik ooit veroordeeld worden tot een vegetarisch leven, dan zou ik dat vanwege het bestaan van de paddenstoel zo’n ramp nog niet vinden. Zelfs de obligate en belegen ragoutbakjes uit de supermarkt hervinden hun bestaansrecht, wanneer je een rijke en echt lekkere ragout van paddenstoelen maakt. Dat is helemaal niet zo moeilijk! Maak een halve kilo paddenstoelen goed schoon en snij ze in stukjes, waarna je ze in olijfolie op zacht vuur in ongeveer tien minuten hun vocht laat verliezen. Bak een handvol bloem in een kwart pakje roomboter en laat even pruttelen. Giet er dan met tussenpozen een ruime liter bouillon bij en roer goed. Doe er de paddenstoelen en wat kookroom bij en laat het geheel inkoken tot er een mooie, dikke ragout is ontstaan. Fijngehakte dragon en peterselie maken het helemaal af!

 

Een klassieke en onverslaanbare combinatie is die van paddenstoelen en wijn gemaakt van de pinot noir druif. Het zou zonde zijn om daaraan voorbij te gaan. We kiezen er een uit de Duitse wijnstreek Pfalz, van het huis Klostor. HEMA heeft hem momenteel in de aanbieding voor slechts €4. Voor die luttele euro’s krijg je een simpele, maar soepele en elegante wijn die inderdaad een méér dan prima combinatie vormt met de ragout van paddenstoelen.

 

 

Tacos met bonen-gehaktvulling en guacamole

 

De taco is een goede basis voor een snel en gemakkelijk te bereiden gerecht, dat zich bovendien uitstekend leent voor improvisatie en variatie. Ikzelf bereid de vulling graag van gehakt, waar ik gesnipperde ui, in reepjes gesneden rode paprika, knoflook en wat cayennepeper bij doe. Vervolgens voeg ik bonen toe, bij voorkeur verschillende soorten. Zwarte bonen, kidneybonen en chilibonen zijn uitstekende kandidaten, die best uit blik mogen komen.

Guacamole is een feestelijke, frisse saus, die goed smaakt bij taco’s. Haal ‘m niet uit de supermarkt maar maak er zelf een van rijpe avocado’s, die je prakt met wat crème fraîche, limoen- of citroensap, fijngesneden ui en rode peper.

Zet ook wat geraspte kaas op tafel.

 

Een prima wijn bij dit vrolijke diner is de Spaanse rode El Bio, voor €4,99 te koop bij Jumbo en op organische wijze gemaakt van de tempranillo en cabernet sauvignon druiven. Zelfs wanneer de taco’s van een meer gepeperde vulling voorzien zijn, laat El Bio zich niet uit het veld slaan. Er is rood en zwart fruit te proeven, met een donkere, strakke ondertoon.

 

 

Zalm met pastinaak, krieltjes en paprikamayonaise

 

Zalm is al jaren bijna verplichte kost op het menu van eetcafés en provinciale restaurants. En terecht, want mits juist bereid, is het een verrukkelijk smakende vis. Ook thuis kun je makkelijk een smakelijk stukje zalm op tafel toveren. Koop zalmfilets mét huid en bak ze in hete boter of olijfolie (allebei mag ook) op de huidkant gaar. Op het bord leg je er in repen of plakjes gesneden pastinaak naast, die je beetgaar gekookt hebt. Erbij zijn krielaardappeltjes lekker, met een beetje zelfgemaakte mayonaise daarnaast als extra traktatie. Gebruik een garde om een eierdooier los te kloppen samen met een lepeltje mosterd en een scheutje citroensap of azijn, voeg paprikapoeder, zout en peper toe en schenk er vervolgens in een dun straaltje een kwart liter zonnebloemolie bij, terwijl je blijft kloppen. De mayo is klaar zodra ie mooi dik en glanzend is.

 

Een witte wijn met een licht zuurtje combineert fantastisch met gebakken zalm. Die hoeft helemaal niet veel te kosten. Zo heeft Jumbo een witte huiswijn in het assortiment van biologisch geteelde sauvignon blanc en airén druiven, die uitstekend smaakt bij dit gerecht en maar €3,79 per fles kost. Er is citrusfruit te proeven en een frisse tinteling die de brug slaat tussen vis, pastinaak en aardappeltjes.