Pasta pesto

Pasta pesto (voor vier à vijf personen).

Altijd wanneer ik mijn dochter (11) vraag wat ze wil dat ik als avondeten maak, is het antwoord: pasta pesto! Dat doe ik dan meestal van harte, want behalve dat alle gezinsleden en toevallige passanten dat klassieke Italiaanse gerecht graag eten, is het erg leuk om te maken.

Vandaag vroeg ik het weer, want dochterlief heeft net van haar juf het advies gekregen volgend jaar naar het VWO te gaan. Ze heeft daar enorm haar best voor gedaan en dus mag ze kiezen wat we eten. Pasta pesto, dus!

 

Ingrediënten:

50gr pijnboompitten

50gr Parmezaanse kaas

50gr basilicumblaadjes

2 sjalotjes, gepeld

2 knoflookteentjes, gepeld

10el olijfolie

1el citroensap

peper en zout

500gr spaghetti

 

Bereiding:

Zet de spaghetti op en kook die uiteindelijk al dente, oftewel beetgaar. Dat duurt meestal een minuut of negen, maar raadpleeg vooral de verpakking als die er is. Rooster de pijnboompitten zachtjes in een koekenpan. Ze mogen bruin worden maar zeker niet zwart, dus hou ze in de gaten! Doe de pitten met de kaas, basilicum, sjalotjes, knoflook, olie en citroensap in de keukenmachine en draai alles tot een glad mengsel. Proef er een beetje van en breng het op smaak met zout en peper.

Giet de pasta af zodra die goed is en meng er de pesto door. Serveer direct.

Vanavond aten we er getrancheerde (in repen gesneden) gegrilde kogelbiefstuk bij, en ijsbergsla met truffelbalsamico en wortel. Vooraf altijd feestelijke salade caprese (tomaat met mozzarella, basilicum en dressing van olijfolie), want we hadden tenslotte wat te vieren!