Lunch in Rijks

Een jaar of wat verlate lunch ter ere van mijn zoveelste verjaardag. We gingen op een kalme, koude dinsdag naar Rijks, het fantastische restaurant van het Amsterdamse Rijksmuseum, dat onder geïnspireerde leiding van Joris Bijdendijk in 2016 een Michelinster veroverde en volgens sommigen hard op weg is naar een tweede. Wat een feest was het! Creatieve, originele en vooral waanzinnig lekkere gerechten, die ook nog eens prachtig smoelen. Ik heb genoten.

Amuse: avocado met gefermenteerde paddenstoelen-poeder

 

Langoustine met oestercrème en gember, Willem’s Wermoed en groene radijs

 

Gefermenteerde knolselderij, met kokosnoot, duindoornbes en sambal

 

Ceviche van kalfszwezerik, met koolrabi, mango en rode peper

 

Gekonfijte snoekbaars, met spitskoolsalade, paling, wilde gans en verzuurde paprika

 

Drie bereidingen van bloemkool, met kaviaar

 

Spruitjes met kerrie, ‘reversed mash’, Boeren Goudse en spruitkopblad

 

Drooggerijpte tamme eendenfilet, met aardappelpuree, rode- en savooiekool

 

Kazen uit Frankrijk, Friesland en Denemarken

 

Chef Joris Bijdendijk en compagnon