Pasta alla Bolognese

Hij was gisteren zó goed gelukt, mijn pasta alla Bolognese, dat ik het recept -hoe simpel ook- maar even neerpen. For future reference. De saus moet bij voorkeur minstens een uur pruttelen, dus neem de tijd. Je kunt er voor kiezen om ansjovis uit blik te gebruiken in plaats van varkensspek. Het schijnt dat ansjovisjes gemiddeld genomen een leuker leven hebben gehad dan varkentjes, en ze geven een heerlijk zilte smaak af.

Bereiding (hoofdgerecht voor vier personen):

Snipper alle groenten zeer fijn, of gebruik een keukenmachine. Fruit de ansjovis of het spek zonder extra vet in een grote pan en voeg daar na een minuut of twee de groente aan toe. Fruit alles aan en schep regelmatig om. Na drie minuten mag het gehakt erbij: maak het goed los van elkaar en laat in ongeveer zes minuten gaar worden. Voeg nu de passata toe, roer goed door en laat de pan zeker een uur op laag vuur staan. Af en toe roeren.

Kook de pasta een minuut korter dan op de verpakking staat, zodat ie nog nét een beetje te hard is. Als je verse pasta gemaakt hebt, zoek je het even lekker zelf uit. Schep de pasta en een half kopje kookvocht bij de Bolognesesaus en breng het geheel weer aan de kook. Na een minuutje is de Pasta alla Bolognese klaar: server met de Parmezaan en basilicum. Het lekkerste dat er is!

Ingrediënten:

2 wortels, geschrapt

2 stengels bleekselderij, schoongemaakt

2 uien, gepeld

2 tenen knoflook, gepeld

1 kleine rode peper, ontdaan van z’n zaadjes

200gr zongedroogde tomaten

blikje ansjovis, of 100gr ontbijtspek in reepjes

500ml passata (gezeefde tomaten)

400gr rundergehakt

400gr pasta

100gr geraspte Parmezaanse kaas

handvol basilicumblaadjes, in reepjes

 

Dit is ongeveer ‘n eenpersoonsportie. En de food stylist was er even niet.