Grove tomatensaus

voor een man of vier

 

INGREDIENTEN

– 6 tomaten

– 1 groene paprika

– 4 sjalotjes

– 1 eetlepel provencaalse kruiden

– 1 grote teen knoflook

– 1 eetlepel kappertjes

– 1 scheut witte wijn

– peper, zout, olijfolie

 

BEREIDINGSWIJZE

Dompel de tomaten, aan de bovenkant in kruisvorm ingekerfd, onder in kokend water (een minuut is ruim voldoende), koel ze af, pel ze en snij ze vervolgens in kleine stukjes.

Zet een pan op het vuur met een bodempje olijfolie. Fruit, wanneer de olie heet is, de fijn gesneden sjalotten gedurende twee minuten. Voeg dan de in kleine vierkantjes gesneden paprika en fijngesnipperde knoflook toe. Beweeg de inhoud van de pan flink, want aanbranden is uit den boze.

Na drie minuten is de tijd rijp voor de tomaten. Deponeer deze met de kappertjes en kruiden in de pan, en roer alles goed door. Voeg de wijn en eventueel nog wat olijfolie toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat, onder af en toe doorroeren, het mengsel zo’n twintig minuten doorpruttelen.

Breng op smaak met zout (grof zeezout rules!) en peper.

 

OPDIENEN

Deze saus is lekker bij pasta, maar mijn favoriete combinatie is met witte rijst. Het liefst kook ik die twee minuten te kort, waarna ik de rijst toevoeg aan de saus en ‘m daarin afgaar. Dat mengsel is ook bijvoorbeeld een goede vulling voor rode paprika’s uit de oven- of van de barbecue.