Glorieuze zeevruchten

 

Een van de voornaamste redenen om de Normandische of Bretonse kust te bezoeken, zijn de altijd glorieuze fruits de mer –zeevruchten- die daar gezamenlijk in bijna ieder restaurant te bestellen zijn als assiette- of plateau de fruits de mer.

 

Peuter, kraak en pulk

Vooral wanneer opgediend op licht theatrale etages van schalen, kan geen enkele dis mij zo in verrukking brengen als deze. Schelpjes in alle soorten en maten, garnalen, kreeftjes, krabben en oesters: allemaal brengen ze op hun eigen delicate manier de machtige oceaan naar je mond.

Altijd ligt het lekkers op een functionele lading ijs. Smaakversterkers zijn er amper en die er wel zijn, zijn zeer eenvoudig: wat mayonaise en misschien een vinaigrette met fijngehakte sjalot. Als enige visuele opsmuk is er een streng zeewier. Meer is ook niet nodig: de zwarte, grijze, beige en oranjerode schelpen en pantsers op de glanzende metalen schalen zijn een feest voor het oog.

Wanneer het assiette in al haar uitbundigheid geserveerd wordt, zorgt dat steevast voor menige jaloerse blik vanaf andere tafeltjes en voor een brede grijns op mijn gezicht.

Dan moeten we aan de slag. Een assortiment aan gereedschap wordt bijgeleverd. Naaldjes, haakjes, krakers: het is zaak om de juiste middelen aan te wenden bij de verschillende schaaldieren, die gemeen hebben niet heel makkelijk hun smaakvolle schatten prijs te geven. Maar oefening baart kunst en uiteindelijk peuter, kraak en pulk je een onovertroffen lunch of diner bij elkaar. Omdat iedere hap enige inspanning vergt, geniet je er bovendien dubbel van. Achteloos je bord leegeten is er niet bij: er moet worden gewerkt- en genoten!

 

Le Quai

In het Bretonse kustplaatsje Trinité-sur-Mer aten we in Le Quai, een klein restaurant op een steenworp van de plaatselijke visafslag, aan de vissershaven. Zelfs op een doodgewone dinsdag eind oktober, zat het er tijdens de lunch helemaal vol. Vanwege een onverwacht dapper zonnetje waren ook de tafeltjes buiten langs de boulevard bezet, maar dat bleek geen enkel probleem voor de keuken. Binnen de kortste keren stonden vissoep, mosselen en gerookte zalm op tafel. En natuurlijk mijn glorieuze assiette de la mer, zoals het hier genoemd werd.

Dat bestond dit keer uit vijf verschillende lekkernijen: Bigorneaux (kleine schelpjes), Bulots (grotere schelpen), Crevettes roses (gekookte, flinke garnalen), Langoustines (kreeftjes) en Creuses (oesters). Stuk voor stuk krakend vers en verrukkelijk van smaak.

 

Muscadet

Een wijn die als vanzelfsprekend schaaldieren begeleidt is Muscadet, die de zilte smaak van het assiette complementeert en versterkt. Deze lichtgelige Loirewijn heeft een pittige frisheid die de toch al heersende feeststemming aan tafel nog meer bevordert. In Le Quai werd een Muscadet Sevre et Maine Sur Lie 2016 van het Domaine du Haut-Banchereau geschonken, die zijn dankbare taak met verve vervulde. Een prachtige strakke, droge wijn, die tot volledige bloei komt bij dit fantastische gerecht!