Bavette

In de klassieke Franse keuken gold de Bavette als tweede- of zelfs derderangs rundvlees. De slager verwerkte deze flankstukken tot gehakt of gebruikte ze voor poulet, daarmee geen recht doend aan de smaak en structuur die de Bavette tot een geduchte concurrent van de prijziger en populaire stukken koe kan maken. Een goed klaargemaakte Bavette is een stoer, smaakvol stuk vlees dat kan wedijveren met Entrecote en Rib-eye.

 

De open en wat grove structuur van het vlees maakt het uitermate ontvankelijk voor een marinade die het karakter van de Bavette laat opbloeien. Combineer olijfolie met sojasaus, chilivlokken, zout en peper: een simpel mengsel dat zorgdraagt voor een optimale malsheid van het vlees en voor een volle, rijke smaak.

 

Na een paar uur marineren is vervolgens een grill nodig, ’t liefst één gestookt op houtskool.  De gemiddelde huis-, tuin- en keuken barbecue is prima. Zorg voor een gloeiendheet- en een lauwwarm gedeelte. Gril twee minuten per kant, draai het dan een kwartslag en keer het vlees na twee minuten nogmaals. Na nog weer twee minuten verhuist het vlees naar de lauwwarme kant van de barbecue. Tien minuten later is de Bavette perfect gegaard en klaar om aan te snijden!