Elektrische auto’s

“Opmars van de elektrische auto’s: goed voor het milieu, minder goed voor de schatkist”, kopt de Volkskrant vandaag. Onderbouwing van het eerste deel van de stelling vinden we in het geheel niet terug in het bijbehorende artikel. Want is de elektrische auto wel zo goed voor het milieu als hier klakkeloos wordt aangenomen en zo ja, staat de verstrekte subsidie in verhouding met die veronderstelde milieuvriendelijkheid?

De in elektrische auto’s gebruikte accu’s zijn bepaald niet duurzaam en productie er van is een bron van zware verontreiniging. Bovendien wordt nog geen vijftien procent van de Nederlandse stroom op duurzame wijze opgewekt. De Prius rijdt dus gewoon op Zuid-Amerikaanse kolen, en de Tesla op Gronings aardgas!

De riante sponsoring door de overheid van (deels) elektrische auto’s is een sterk staaltje van loeidure symboolpolitiek. Het duurzame effect staat in geen verhouding tot de investering. Het wordt hoogtijd dat de overheid auto’s op niet-fossiele brandstof op reële wijze gaat belasten.