Kip piri-piri

Het gebeurt niet heel vaak, maar soms ontbreekt de inspiratie en heb ik werkelijk geen idee van wat ik m’n gasten voor moet schotelen. Wanneer het frequente bezoekers van onze keukentafel zijn is er een extra uitdaging: ik wil niet in herhaling vallen. Een beproefd recept brengt de kans met zich mee dat ik het al eens eerder bereid heb voor hetzelfde publiek. Een mogelijke truc die het de inspiratieloze thuiskok makkelijker kan maken, is kiezen voor een specifieke cuisine en daar dan een klassieker uit pikken. Mijn schoonouders -onze tafelgasten in dit geval- houden erg van Portugal en de Portugese keuken. Dus waarom niet: kip piri-piri!

 

Bereiding (hoofdgerecht voor vier personen):

Zout de kipfilet rijkelijk. Zet een uur of drie afgedekt in de koelkast. Geen tijd? Korter kan ook best. Koop alsjeblieft kip die een enigszins fijn leven gehad heeft. In plaats van filet kun je natuurlijk ook andere delen van de kip gebruiken.

Ontdoe, tenzij je van héél pittig houdt, de pepers van de zaden. Pel de knoflook en de sjalotten. Pureer dit alles samen met de oregano, het paprikapoeder, de tomatenpuree en de olie in een maatbeker of iets dergelijks met de staafmixer. Het moet een fijne marinade worden.

Stook de barbecue op. Moet een graad of tweehonderd worden. Geen zin/tijd/barbecue? Fire up de grillpan. Geen grillpan? Arme ziel. Hoe dan ook, gril (of bak) de kip tot de buitenkant mooi bruin is en de binnenkant gaar. Dat zal in totaal een minuut of twaalf kosten. Haal de kip van het vuur en kwast er kwistig de marinade over. Leg kort terug op het rooster of in de pan. Snij de filets voor het serveren in stukken. Erbij is een salade van gestoofde paprika met tijm en knoflook erg lekker, of een van tomaten met ui. Daarnaast nog rijst of frites. Smakelijk!

 

Ingrediënten:

600 gram kipfilet

zout

2 rode-, een gele- en een groene peper

6 teentjes knoflook

2 sjalotten

scheut olijfolie

eetlepel gedroogde oregano

eetlepel paprikapoeder

blikje tomatenpuree